Khamis, 9 April 2009

~~a warmth of love~~


hpy belated burfday to me...


haha daa umur 22 p cam muda ag. smlm tgo junior, die ckp


" akak nmpk cam bkn part 6.."
ana ckp


"bgusla.still muda,he2. "
kalo ikut sunnah nabi, 25 thn kena kawen..(niat kawen ikut sunnah dpt pahala tau!) maknanya ana ade 3 tahun ag nak prepare jdk ummi yg mithali..(layakkah ana ?? =( ).


Dan dalam sebuah hadis dari Abdullah bin Amru al-Ash, bahawa Rasulullah bersabda : "Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita yang solehah." (Riwayat Muslim)
ble pk blk, menjadi ummi dan abi sekarang penuh dgn cabaran. masakan tidak, ana dikelilingi kawan2 yang tidak segan silu bercakap psl ### dan menjadi gurauan. semakin lama, benda menjadi kebiaasaan. ana rsao, da lama ana tdk duduk bersama-sama ukhwah lillah. kesibukkan menghalang ana."Hai orang yang beriman, sesungguhnya di antara isteri-isterimu dan anak-anakmu ada yang menjadi musuh bagimu, maka berhati-hatilah kamu terhadap mereka. Dan jika kamu memaafkan dan tidak memarahi serta mengampuni (mereka) maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang ." (At-Taghaabun : 14)


kalo pk mslh2 ......smua nie bergantung pada hati...hati? qolbi?. kte xnampk ape perasaan hati. pt meh kte menjaga hati kte'kaifiyat suluk al-thoriq' sebagai permulaan untuk mensucikan hati.yang banyak digunakan oleh para masyaikh sufiah.
1) Menjaga amalan-amalan mahmudah iaitu melakukan perintah Allah dan meninggalkan segala larangan.
2) Menjaga hati yang sentiasa berbolak bali, iaitu sentiasa mulazamah dengan 'husnuz zon' - bersangka baik kepada Allah dan membuang sifat hati yang keji seperti hasad,takabbur,riyak,u'jub dan bersangka buruk.
3) Sentiasa membenarkan apa yang dibenarkan oleh syara' dengan i'tiqad dan melakukannya berdasarkan apa yang diajarakan oleh Rasulullah S.A.W.
4) Bersahabat dengan orang yang soleh supaya sentiasa menunjukkan kebenaran dalam setiap apa yang kita lakukan.
Telah bersepakat masyaikh sufiah dalam hendak mendidik hati dan jiwa dengan beberapa perkara.
Antaranya:
1) Mengurangkan makan
2) Mengurangkan kalam(tidak banyak berbicara).
3) Mengurangkan tidur
4) Menjauhkan diri dari manusia(dengan maksud untuk mensucikan diri)

"meh kte beramal"
smpaikan walau sekeping ayat
Tiada ulasan: